– KIJK DIEP IN DE NATUUR, DAN ZUL JE ALLES BETER BEGRIJPEN –

Albert Einstein

Negen jaar. Onder impuls van zijn mama kwam Billy, niet toevallig, terecht op de startactiviteit van een nieuwe jeugdnatuurvereniging in Beernem: de Stekker(tje)s. Het was de start van een nieuw hoofdstuk in zijn leven. De deskundige begeleiding van talrijke, gedreven natuurmensen en zijn verwondering voor de natuur, zorgden dat hij gebeten was om meer te weten. Vogels waren zijn grootste passie! Talrijke onvergetelijke excursies en weekendjes passeerden de revue.

 

Hier zie je Billy (zwart T-shirt) gefascineerd luisteren naar de boeiende uitleg van wijlen Freddy Serlet (+).

 

Tijdens zijn middelbareschooltijd verlegde hij zijn grenzen en ontdekte Billy de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM). Een nieuw tijdperk was aangebroken. Elk vrij moment werd benut om de natuur in te trekken. Graag wilde hij zoveel mogelijk zien en bijleren van vogels, zoogdieren, vlinders, libellen, amfibieën en reptielen. Het liefste van al tijdens weekendjes in de Viroin of de Gaume. Ondertussen nam Billy ook zelf het initiatief om allerlei activiteiten, excursies en kampen te organiseren. Zo werd onbewust de basis gelegd voor zijn huidige beroep.

Na zijn middelbare school reisde Billy voor het eerst verder weg, naar de Canarische eilanden. Dit smaakte naar meer. Op dat moment startte Billy ook aan de Universiteit van Gent (regentaat/bachelor) om er Biologie te studeren. In zijn vrije tijd engageerde hij zich als voorzitter van de vogelwerkgroep van de JNM en stichtte Billy ludiek Jong Twitchend* Vlaanderen: JTV. Alles behalve jong, alles behalve twitchend en alles behalve Vlaanderen. Een groep rebelse vogelspottende vrienden die met elkaar optrokken en op zoek gingen naar de meest bijzondere vogels! En met succes. In 2003 vond Billy zo de 2de Dwergaalscholver voor België terug. Het startsein van een reeks mooie vondsten. Zo schreef hij ook een Koningseider (3de voor België), Provençaalse grasmus (7de), Roodstuitzwaluwen (10de en 12de), Amerikaanse oeverloper (1ste), de eerste en enige twitchbare Dwerguilen voor België, Humes’ bladkoning, Bruine boszanger, Vale gieren, Ringsnaveleend, Slangenarend, enz. op zijn palmares. 

* twitchen: een bepaalde vorm van vogels kijken en een Engelse term voor soorten jagen.

 

De eerste Amerikaanse oeverloper voor België, Billy zijn meest bijzondere vondst binnen de Belgische landsgrenzen © Filip De Ruwe

 

In 2005 reisde Billy voor het eerst alleen in de wereld. Bijna 2 maanden lang trok hij door de jungles van Ecuador, op zoek naar zoveel mogelijk vogelsoorten. Een openbaring die diepe indrukken bij hem heeft nagelaten. Niet in het minst door een toevallige ontmoeting met professionele vogelgids Sam Woods. Het was hier dat hij voor het eerst een droombeeld kreeg van wat hij later wou worden: natuurgids. Een zaadje was geplant. Maar eerst moest Billy nog zijn diploma van Bioloog halen…

Na Ecuador startte Billy aan de Universiteit van Antwerpen voor zijn licentiaat/master, richting Milieu. Een bijzonder belangrijke beslissing waardoor hij zijn persoonlijke kennis en netwerk verder kon ontplooien. Billy ging terug met een bredere kijk op stap in de natuur en probeerde zo zijn leefomgeving beter te begrijpen. Uiteindelijk zwichtte hij ook voor planten. Het plaatje was compleet en alle puzzelstukjes vielen in elkaar. Elk habitat en alle uithoeken van België werden bezocht, de meest biodiverse en interessante streken zelfs talrijke keren. Dit resulteerde in een divers ecologisch inzicht en enkele bijzondere ontdekkingen zoals nieuwe overwinteringsplaatsen van Mopsvleermuizen (2011), de eerste levende Dwergvinvis voor België, een populatie van de uitgestorven gewaande Vroege ereprijs, de 2de Grote Spitskop voor België, verschillende waarnemingen van Hamsters, de 4de Oostelijke vos voor België, enz.

Individuele privéreizen brachten hem dan weer naar verschillende uithoeken van Europa en de wereld zoals Colombia en Venezuela (5 maanden in 2008-2009), Zuid-Afrika (2010), Vietnam (2010), Marokko (2011 en 2017), de Himalaya in India (2012), Sri Lanka (2014), Kamtsjatka in Rusland (2016), Borneo in Maleisië (2016) en Madagaskar (2017). Hoogtepunten tijdens deze reizen zijn de ontdekking van een nieuwe populatie van Lepelbekstrandloper en de tweede Witkeelbijeneter voor de Western Palearctic beide samen met Annelies Jacobs en talrijke spectaculaire observaties van 3000+ vogelsoorten, Sneeuwluipaard, Borneose nevelpanter, Woestijnkat, enz.

Gaandeweg nam Billy een fototoestel mee op zijn trips. Deze hobby liep al snel uit de hand en is nu vaak een deel geworden van zijn plezier. Op deze manier weet hij onvergetelijke herinneringen vast te leggen. Uiteindelijk strandde hij zo ook in de finale van de grootste natuurfotografiewedstrijden in Vlaanderen (Argus in 2013 en Lowland Photo Contest 2017).

 

Planten kijken op de meest bijzondere locaties van België © Billy Herman

 

Na zijn studies begeleidde Billy tijdens zijn professionele loopbaan groepen voor outdoorsport, was hij werkzaam in de horeca en privésector en kwam hij uiteindelijk terecht bij de JNM en Natuurpunt. Bij deze laatste werkgever was hij administratief medewerker voor het Life+ project Vlaams Veldgebied in zijn eigen regio, de heidegebieden ten oosten van Brugge. Een bijzonder boeiende job waaraan hij veel plezier beleefde. Maar de bioloog in Billy was op zoek naar meer voldoening… Eind 2012 kiemde het zaadje dat geplant werd in 2005 tot de job die Billy vandaag doet.

 

Natuur- en fotografiereizen organiseren en gidsen voor STARLING REIZEN!

 

ONTDEK SAMEN MET MIJ DE PRACHT VAN DE NATUUR

Wat zeggen deelnemers over mijn verhalen en ervaringen:

De beste gids die we ooit hebben gehad. De vogels zag hij al van ver en hij deed al het mogelijke opdat iedereen ze kon zien. Vond je ze zelf niet in je telescoop, dan zette Billy ze er in. Hij kende ook alle vogels met de geluiden. En hij onthield wie van ons welke specifieke vogel nog wou zien. Zo hebben we de favoriete vogels van onze lijst kunnen zien en fotograferen. De gids wachtte ook steeds op iedereen als er al eens iemand achter was. Beter kan het niet!

Ik heb me verbaasd over de immense kennis van de gids, ook z’n observatievermogen is bewonderenswaardig.

De begeleiding was heel goed en gebeurde op een informele en vriendschappelijke manier. Heb tijdens deze reis veel bijgeleerd, in het bijzonder over de determinatie van vogels. Je voelde onmiddellijk dat Billy bereid is zijn natuurkennis te delen met de groep. Natuurbeleving van de bovenste plank.

Heel goede gids! Aangenaam en heel veel uitleg gekregen rond de verschillende soorten. Goede imitatie van Raaf! Top.