Uilen, hoenders en zeevogels!

 

 

In mei 2015 zou ik noodgedwongen inspringen voor een vogelreis naar Scandinavië. Veel sneller dan verwacht bereisde ik de Finse taiga en Noorse toendra. Een ware verademing en aanrader voor wie op relatief korte afstand toch een andere wereld zoekt.

Het moet gezegd zijn dat de omstandigheden ronduit perfect waren. Een heerlijk zonnetje, een lente die al goed op gang was gekomen en een explosie aan leven! De reis startte met een excursie gegidst door Finnature. Die was meteen raak, want de eerste fauna die we troffen waren een Eland, Kraanvogels en een sublieme Laplanduil in het ochtendzonnetje. Na een 8 uur durende excursie konden we bijna terug naar België, want ook Oeraluil, Sperweruil, Korhoenen en Drieteenspecht stonden al op de waarnemingenlijst.

 

 

Vanuit Oulu zetten we onze tocht verder naar Kuusamo en Ivalo. Auerhoenen, Hazelhoenen, Breedbekstrandlopers, Blauwstaart, Dwerguil, Bosgors, Bruinkopmees, Haakbek, Taigagaaien en vele anderen werden schitterend waargenomen. En ook de Calypso orchis stond in vol ornaat! Na enkele schitterende dagen in de ongerepte Finse bossen, schoven we verder noordwaarts richting Varanger fjord. Eén van de meest noordelijke punten van het vasteland van Europa.

De Varanger fjord is een ontembaar gebied. Woeste rotskusten, gure windvlagen en wisselvallige weersomstandigheden. De goden waren ons ook hier goed gezind en de bijzondere waarnemingen stapelden zich op! Van Grauwe gors tot Steller’s eiders, Koningseiders, na lang zoeken een Geelsnavelduiker, Zeearenden, Ruigpootbuizerd, Smeleken, Kleine burgemeester, opnieuw Sperweruilen, Grauwe franjepoten, Alpensneeuwhoenen, Morinelplevier, Sneeuw- en IJsgors, Kleinste jagers, baltsende Kemphanen, Alpensneeuwhoenen, Roodkeelpiepers, Temminck’s strandlopers en vele vele andere.

 

 

Zoals zo vaak hielden we het beste voor laatst… Naast de eerder vermelde habitats vonden we in de Varanger één van de meest bijzondere plekken van Europa voor vogelkijkers: Hornoya vogeleiland. We liepen er tussen de honderden zeevogels met als meest bijzondere de Kuifaalscholvers, Papegaaiduikers, Alken en Zeekoeten en Kortbekzeekoet! Een fantastische belevenis die me altijd zal bijblijven.

 

BEKIJK ALLE VERHALEN
  • LocatieFinland, Noorwegen
  • CameraNikon D3s - o.a. 300mm 2.8
  • PeriodeMei - juni 2015