Thuiskomen in de Himalaya.

 

 

Ladakh, zonder twijfel een héél bijzondere plek op aarde die me veel heeft bijgebracht. Vooreerst omdat het zaadje dat in 2005 in Ecuador geplant werd, hier kiemde. Maar ook omwille van de inspirerende cultuur en bevolking. Allemaal dingen die ik nog altijd elke dag gebruik. Respect voor mens en natuur!

Na de vuurdoop in India in 2012 reisde ik een jaar later opnieuw naar de Himalaya. Het voelde als thuiskomen, maar de enkele weken vroeger zorgden wel voor een wereld van verschil. Overal stond nog flora in bloei en vonden we activiteiten van insecten. Het egaal bruine landschap maakte nu plaats voor meer contrasten, herfsttinten en een warmer gevoel!

 

 

Na het acclimatiseren trokken we naar Hemis Nationaal Park voor het hoofddoel van de reis. Sneeuwluipaard. Dag 1 werd onmiddellijk uitermate spannend. Tijdens een rustige dagtocht door één van de zijvalleien vonden onze sherpa’s relatief verse sporen van Sneeuwluipaard. Nog geen halve dag oud… Naarmate we dieper in de vallei trokken, werden de sporen verser en verser. Verse ‘spraints’, verse ‘scrapes’, verse ‘paw marks’ en uiteindelijk stootten we zelfs op een superverse slaapplaats van Sneeuwluipaard. Het gras kwam nog recht en steentjes dwarrelden van de rotsflanken! We moeten er enorm dicht bij geweest zijn, maar tevergeefs zochten we de eindeloze rotswanden af op zoek naar een glimp van dit magische dier. Helaas bleef een resultaat uit.

Na 4 volle dagen scannen bleven we nog altijd op onze honger zitten en besloten we een mentale rustpauze in te lassen. We trokken naar het nabijgelegen dorp Rumbak om energie te tanken en ons mentaal op te laden. Het bleek de juiste strategie, want op de 5de dag van speuren was het eindelijk ‘bingo’! In de namiddag ontdekten we een Sneeuwluipaard vlak boven onze kampplaats. Vreugdekreten alom, mission accomplished.

 

 

Tijd om Hemis achter ons te laten! We trokken verder naar Tsokar lake, Tanglang La Pass, Chang La Pass en Ulleh en vielen van de ene verwondering in de andere. Vooral het meer van Tsokar laat steeds opnieuw diepe indrukken na en is een magische plek om te vertoeven. De bijzondere Wilde ezels op de uitgestrekte vlaktes zijn fantastisch om te zien en ook heel wat prachtige vogelsoorten zoals Tibetan Snowcock, Black-necked Crane, Ground Tit en Tibetan Sandgrouse vind je hier in mooie dichtheden. Om nog maar te zwijgen van het desolate karakter en de onovertroffen sterrenhemel… Kijk mee en geniet.

  • LocatieIndia, Ladakh
  • CameraNikon D3s - o.a. 300mm 2.8
  • PeriodeSeptember 2013