Meer dan ‘enkel en alleen maar’ 35 IJsberen

Zoogdieren. Vogels. Landschappen. Flora. Licht. En een bijzondere groepssfeer!

Ons geheime wapen? Een klein ijs-versterkt gemotoriseerd schip met maximaal 12 passagiers!

Flexibiliteit en snelheid zijn onze allergrootste troeven om hier op deze bijzonder plek, het onderste uit de kan te halen.

De beelden die je hieronder ziet zijn alle door mezelf gemaakt tussen 3 en 16 juli 2018 tijdens het co-begeleiden van een natuur-fotografie reis onder leiding van Yves Adams.

 

 

 

Svalbard. Een bestemming die de afgelopen jaren toegankelijk is geworden. Letterlijk vertaald ‘koude kust’. Ook wel Spitsbergen genaamd. Vanuit het vliegtuig kun je dit goed waarnemen. Eindeloze sneeuwvlaktes doorpriemd met scherpe pieken! Eén van de meest noordelijk gelegen stukken land ter wereld. Gekend voor zijn IJsberen. Maar er is meer dan dat. Onze uitvalsbasis Longyearbyen is een kleine Noordse nederzetting met de nodige faciliteiten om de toenemende stroom aan nieuwsgierigen ‘op te vangen’. In de zomer gaat de zon nooit onder. Het is dan ook enorm lastig, wanneer je ‘s nachts landt, om te gaan slapen. Het prachtige en zachte licht maakt het er allemaal niet makkelijker op!

We startten met een korte introductie van 2 dagen in de omgeving van deze ‘hoofdstad’ van Spitsbergen. Dit om onze boot zeker niet te missen en ondertussen wat vertrouwd te geraken met de ‘algemene’ (niks is algemeen op Spitsbergen) fauna en héél bijzondere en kleurrijke flora. Een eerste goeie reden om te kiezen voor juli! Want net dàn is de timing perfect voor de bijzondere plantengemeenschap van deze unieke bestemming.

We zagen tijdens de tweedaagse vogelsoorten die bij ons niet of nauwelijks voorkomen. En indien zo, steeds in een grauwer gekleurd jasje zijn getooid… Het is hier nu volop broedseizoen wat betekent dat de vogels een prachtkleed hebben. Sneeuwgorzen zijn spierwit, Rosse en Grauwe franjepoten zijn fel gekleurd, Kleine jagers hebben een lange staart, Koningseiders zijn in vol ornaat en de Roodkeelduikers hebben een bordeaux rode keelvlek. Van zoogdieren was de pre-tour ook niet min want al snel zwommen de eerste Bultruggen langs, kwam een nieuwsgierige Poolvos kijken en scheerde een indrukwekkende groep van Beluga‘s ons rakelings! Van een blits start gesproken. Onderstaande beeldjes zijn alle tijdens deze korte verkenning gefotografeerd. De verwachtingen werden bij gescherpt…

 

 

 

Na een inleiding om ‘U’ tegen te zeggen stapten we samen met 12 gemotiveerde natuurgenieters en fotografen aan boord van ons ‘hotel’ voor de komende 9 nachten: de ‘Origo’. Een bijzondere dame die deel uitmaakt van een kleine vloot unieke ijs-versterkte schepen. Een vloot die met een beperkt aantal deelnemers de Arctische wateren bevaart. Door de grootte van het schip kunnen we op plaatsen komen waar de grote schepen niet kunnen landen. Door de snelheid van het schip geraken we verder dan de zeilschepen. En door met een kleine groep te reizen, kunnen we snel in onze zodiacs stappen om onverwachte ontmoetingen niet aan ons voorbij te laten gaan. Ons programma? Op voorhand volledig onbekend. Maar we vertrouwen blindelings op de expertise van de bemanning aangevuld met de kennis van onze héél ervaren gidsen.

 

 

Vanuit Longyearbyen voeren we noordwaarts richting de landschappelijk fantastische Magdalena fjorden. De eerste IJsberen op land, een Baardrob op een ijsschots, een kolonie Walrussen op een zandstrand en een indrukwekkende Blauwe vinvis (het grootste zoogdier ter wereld) vlak naast onze boot kleurden de eerste 24u. Op weg naar de Hinlopenstretet voeren we tussen de Dwergvinvissen, zagen we een verdwaalde Vorkstaartmeeuw en werden we wakker (gemaakt) naast één van de grootste zeevogel-kolonies van Spitsbergen. Kortbekzeekoeten vulden als spreeuwen de lucht! Ons eerste échte doel lag echter nog iets verder. De ijsvlakte in de buurt van Wilhelmoya aan de oostkust van Spitsbergen. Het duurde niet lang of een moeder IJsbeer met haar twee jongen doken op. De mist zorgde voor een mysterieuze sfeer. Plots, nog een moeder met twee jongen… En nog één! Niet minder dan 9 IJsberen in een kwartier tijd. We genoten met volle teugen en keken vol verwondering naar wat er zich voor onze neus afspeelde. Eén van de moeders lag met haar jongen te sneukelen van wat restjes zeehond ver op het ijs. Een vredig tafereel. Ik ging een lens halen en ondertussen even kort een warme koffie drinken. Toen ik terug kwam aan dek zag ik niemand. Waar was iedereen gebleven? Ik kwam van achter de hoek en wat volgde moet één van mijn meest intense momenten ooit zijn geweest. De moeder kwam samen met haar jongen, recht op ons af. Keuzes maken! Fotograferen, filmen, kijken, genieten, luisteren. Op enkele meters van ons stonden deze majestueuze dieren nieuwsgierig naar ons te kijken… en te snuffelen. De verse sneeuw kraakte onder hun imposante poten. Momenten die een eeuwigheid mochten duren vlogen helaas voorbij. Dit was simpelweg  WAW! WAW! WAW!

 

 

De toon was gezet. Bij de gidsen en de bemanning was de ‘druk’ van de ketel. Een fantastische en professionele beslissing van de ganse crew om ‘zo snel zo ver’ te varen. De bubbels werden boven gehaald want dit moest gevierd worden!

We zetten de tocht verder richting noordoost, richting Nordaustlandet. Eén van de grootste gletsjers ter wereld en zonder twijfel de meest imposante IJsmuur van Spitsbergen. Onze monden vielen letterlijk open. Wat een magisch schouwspel. De lichtschakeringen subtiel, 10tallen watervallen stortten zich in de ruwe zee en diepblauwe ijsbergen zo ver je kon kijken. Twee éénzame Kleine rietganzen vlogen langs. Ook nu kon ons geluk niet op want expeditieleidster Sara vond plots een klein geel bolletje bovenop zo’n ijsberg. Het zou toch geen waar zijn zeker?.. Jawel! Een slapend jong vrouwtje IJsbeer in een setting die gewoon niet beter kon. We vertoefden op een veilige afstand voor geruime tijd. Net toen we besloten om weg te varen schoot ze in actie en begon ze te jagen. Indrukwekkend om haar te zien klauteren op de gladde ijsberg. Twee keer op één dag, dit kon geen toeval zijn.

Uiteindelijk voeren we via enkele geïsoleerde eilanden richting pakijs. 82° noord, perfect om een frisse duik te nemen. En uiteraard ook om nog wat extra IJsberen te spotten. De teller strandde op 35, een absoluut record voor Yves en de reisorganisatie STARLING! Ook Zadelrobben, Ivoormeeuwen, Middelste jagers, Ringelrobben, … waren van de partij. Niks moest nog, alles kon. Op de terugweg gingen we op hetzelfde elan verder en werden we continu overdonderd door de pracht van fauna en flora, landschap, licht en sfeer. Een nest speelse Poolvossen, een Gewone vinvis naast de boot, 100den Kleine alken waarvan soms op slechts enkele meters voor ons, Papegaaiduikers bij de vleet, Noordse stormvogels, Zwarte zeekoeten, Kleinste jagers en Grote jagers, Svalbard Rendieren, … 

 

 

Voor we opnieuw aan wal gingen, zetten we koers naar Piramiden. Een Russische nederzetting en één van de noordelijkste mijnstadjes ter wereld. Vandaag de dag bijna volledig verlaten. De tijd is hier stil blijven staan, de restanten van het Sovjet-tijdperk goed bewaard gebleven. Het doet wat aan Tsjernobyl denken. Een school, turnzaal, cinema zaal, grootkeuken, zwembad, … Allemaal verlaten. Een surrealistisch decor in deze uithoek van de wereld. Een waardige afsluiter van een wel héél bijzondere expeditie.

 

 

Kijken en genieten is één ding, fotograferen voor mij een passie ‘extra’. De beeldjes hierboven tonen dat de waarnemingen en fotografische omstandigheden van een hoge kwaliteit waren. En toch kan het nog dat tikkeltje meer. Kijk mee en geniet van het prachtige licht en fotografische kansen dat Svalbard jou kan bieden. Langs deze weg wil ik graag persoonlijk nog eens extra de bemanning bedanken voor deze onvergetelijke trip met in het bijzonder Yves en Sara (de expeditie-crew). Zonder hen had deze expeditie onmogelijk zo’n succes kunnen zijn.

 

 

Wil jij dit in 2019 beleven? Aarzel dan niet om me even te contacteren (info@starlingreizen.be) want héél uitzonderlijk zijn we er in geslaagd om opnieuw een boot van dezelfde vloot als de Origo te charteren! Misschien wordt dit wel één van de laatste keren dat we dit kunnen voor deze bestemming. Wie weet ben jij dan één van die gelukkigen die hier zal staan.

 

 

BEKIJK ALLE VERHALEN
  • LokatieSpitsbergen - Svalbard, Noorwegen
  • CameraNikon D4 - o.a. 500mm 4.0
  • PeriodeJuli 2018
Nieuwsgierig mannetje IJsbeer op het pakijs met langs vliegende Noordse stormvogel
Svalbard sneeuwhoen!
Abstract beeldje van bergflank in Piramiden
De kapstokken in het zwembad (Piramiden)
De brug van ons schip de Origo.
Abstract detail van een gletsjer.
IJsstrand op Spitsbergen.
Nieuwsgierige gewone zeehond.
Noordse stormvogels zingen een duet.
Spelen met de voorgrond. Drieteenmeeuw en kleurrijke rotsklif.
Een jonge poolvos verkent de omgeving.
Contouren van een Svalbard rendier.
Onze Origo...
Abstract beeld van Svalbard rendier.
Een gemene blik.
Alle deelnemers en gidsen samen op twee zodiacs! Een luxe die je pas kan ervaren als je bent mee geweest.
Eén van de zusterschepen van de Origo voor een afkalvende gletsjer.
Kleinste jager!
Vanuit het kraaiennest in het pakijs (fisheye lens)
Noordse stern vliegt op.
Het diepste blauw ter wereld.
Up and close Baardrop.
Eyeball to eyeball views van een Ivoormeeuw.
Bekvechtende Papegaaiduikers.
Mozaïek in Piramiden.
Over the edge.
...
Kirrende Kleine alken.
Verlaten grootkeuken Piramiden.
Nieuwsgierige jonge IJsbeer.
Krantenknipsels met Lynx in Piramiden.
STARLING!
Zwarte zeekoet op het ijs.
Kortbekzeekoeten op het ijs.
Happy few!
Het pakijs, zo ver je kan kijken.
Zadelrob.
Yves Adams in actie.
Zonsondergang op eilandje.
Mannetje ijsbeer op een heuvelkam.
Mannetje Eider vliegt op.
Rustende walrussen.
Het perfecte tegenlicht.
Even afkoelen.
Verlaten turnzaal Piramiden.
IJsberg in bijzonder avondlicht.
De grootste ijsmuur van Spitsbergen.
Eén van de grootste gletsjers ter wereld, mastodonten van ijsbergen, een slapende IJsbeer en super gelukkige natuurgenieters en fotografen. National Geographic maar dan in het echt!
Klauterende IJsbeer.
Watervallen...
Walk the line.
IJsvlakte aan de oostkust.
Kijken en genieten van IJsberen.
Moeder met twee jongen in haar kielzog komt recht op ons af.
Kortbekzeekoeten in tegenlicht.
Kolonie Kortbekzeekoeten.
Abstract beeld kolonie kortbekzeekoeten.
Baardrob op ijsschots met zeilschip 'Noorderlicht' op de achtergrond.
Dichter dan dicht.
Reflecties Magdalena fjorden.
Rustende Walrus draait zich even om.
Rustende walrus voor prachtige gletsjer.
De Origo even in handen van STARLING.
Het mooiste licht midden in de nacht.
Noordse stormvogel panning.
Midden in de nacht, prachtig licht.
Een langsvliegende Drieteenmeeuw.
Koningseider mannetje.
Beluga scheert ons rakelings.
Een Blauwe vinvis vlak naast de boot.
Vrouwtje Eider rust uit op het strand.
Groep Brandganzen zwemt langs.
Noordse stern abstract.
Vrouwtje Grauwe franjepoot in broedkleed.
Roodkeelduiker in broedkleed.
Broer en zus kijken ons nieuwsgierig aan.
Svalbard rendier laat zich mooi zien.
Nieuwsgierige poolvos.
Op de uitkijk.
Warmbruine ogen.
Zodiac met slechts 6 deelnemers en de Origo op de achtergrond.
Landen op Spitsbergen is op zich al indrukwekkend.
Midden in het dorp van Longyearbyen broeden de Noordse sterns langs de baan...
Pijlstaarten foerageren.
Rustende drieteenmeeuwen.
Poetsende Noordse stern.
Paarse strandloper.
Bultrug!!
Een boompje op Svalbard: arctische wilg.
Sneeuwgors tussen de bloemetjes.
Kleine jager met een breedhoeklens.
Beluga's voor een gletsjer.
Een groep Kleine alken 'gepand'.
Noordse stormvogel vliegt boven een spiegel van een zee.
Reflecties Magdalena fjorden.
Kortbekzeekoet zwemt weg.
Abstract beeld bergflank.
Kolonie Kortbekzeekoeten.
Portret van jonge IJsbeer.
Kortbekzeekoet vliegt langs.
Uitgehongerd vrouwtje IJsbeer op de rand...
Met de zodiac een beetje snelheid maken.
Kleine alk strekt vleugeltjes.
Noordse stern op IJsschots.
Jonge Walrus op ijsschots.
Vrouwtje Rosse franjepoot in prachtkleed.