Uitstel is geen afstel!

 

 

Eigenlijk was het de bedoeling om al in 2012 naar Madagaskar te reizen. 6 weken lang, met als doel zoveel mogelijk endemische vogelsoorten te zien. Door bijzondere familiale omstandigheden kon de reis voor mij niet doorgaan. In de plaats daarvan vertrok ik voor 2 weken op zoek naar Sneeuwluipaard terwijl mijn vrienden er een bijzonder succesvolle editie Madagaskar van maakten.

5 jaar later was de drang om naar het 8ste continent te reizen zo groot dat mijn vriendin Annelies en ik er last minute op waagden! 3 weken later vertrokken we op wat voor ons een ongelofelijke rondreis zou worden.

Madagaskar is een beklijvende bestemming door de bijzondere bevolking. Een mix van Afrika en Azië! Wanneer je oppervlakkig rond je kijkt, dan bestempel je wat je ziet al snel als armoede. Toch zijn de mensen rijk van geest en tonen ze zich gelukkig, ondanks hun extreem lage levensstandaard. Het leven zoals het is… Confronterend en tegelijk inspirerend!

 

 

Onze trip startte in de hoofdstad Tana van waaruit we richting Tulear en omgeving reisden. De traditionele visserij, het uitgestrekte ‘spiny forest’ met vogelsoorten als Long-tailed Ground roller en Subdesert Mesite, het desolate eilandje Nosy Vé met Roodstaartkeerkringvogels, de eerste lemuren en de bijzonder heldere sterrenhemel met baobab’s zorgden dat het eerste hoofdstuk van de reis, ondanks de droogte, bijzonder veel kleur kregen! Een fixe start.

 

 

Na de dorre westkust trokken we door het binnenland naar het groene oosten. Onderweg hielden we halt in Zombitse, Isalo, Anja en enkele andere dorpjes. Tussenstopjes die getekend werden door Verreaux’s Sifaka, Madagascar Cuckoo-roller, Benson’s Rockthrush, allerlei vanga’s en coua’s, fantastische kameleons, Ringstaartmaki’s en vele vele andere prachtige soorten. Ook de landschappen waren indrukwekkend met als hoogtepunt de rotsformaties in de omgeving van Isalo. In de dorpjes werden we dan weer onthaald door de fantastische en vriendelijke bevolking.

Het laatste deel van de reis brachten we door in de zeer kwalitatieve regenwouden van het oosten. We startten met Ranomafana. Een heel plezante plek met het ene hoogtepunt na het andere. We gaven onze lokale gids een lijstje met doelsoorten. Girafkever, Cometh moth, Brookesia spec., Pollen’s vanga, Pitta-like ground roller, Black-and-white wooly lemur,… Onze rustige en doortastende aanpak zorgde ervoor dat we bijna alle ‘targets’ van die dag in het vizier kregen. Ronduit een indrukwekkende natuurbelevenis met als climax de prachtig gekleurde Baron’s mantella. Eén van de mooiste kikkertjes ter wereld!

 

 

Masoala was gepland als afsluiter van onze reis. Door geannuleerde vluchten van Air Madagascar besloten we impulsief om nog af te reizen naar Antasibe-Mantadia. Een verstandige beslissing waardoor we onze trip in schoonheid konden afsluiten.

We werden onthaald door één van de mooiste natuurgeluiden ter wereld: zingende Indri’s. Een fantastisch begin waar we de komende dagen nog verschillende keren met volle teugen van zouden genieten. Tijdens onze wandelingen door de jungle vonden we mooie fauna en flora zoals Collared nightjar met jongen, Madagascar crested ibis, Madagascar pygmy kingfisher, Meller’s duck, Golden mantella, Madagascar grebe, Frances’ sparrowhawk, enz. Ook ‘s nachts zagen we heel wat bijzondere dieren zoals Mossy leaf-tailed gekko.

 

 

Onze allerlaatste volle dag in Madagaskar was een heel bijzondere. Wanneer je als vogelkijker naar Madagaskar trekt, dan is er één familie van vogels die je kost wat kost gezien wil hebben: de ground rollers. 5 prachtig gekleurde vogels die nergens anders ter wereld te vinden zijn. Zelfs de familie is uniek voor Madagaskar! Maar bij dageraad van onze allerlaatste dag, hadden we tot dan toe nog altijd maar 2 van de 5 soorten gezien… Wat nu?

Kort na zonsondergang hoorden we de eerste nieuwe voor ons, Short-legged ground roller. Weliswaar ver van de bewandelde paden. We besloten het erop te wagen en na een tocht door de bamboojungle de heuvels op, vonden we uiteindelijk een tam exemplaar dat zich prachtig liet bewonderen. 3 op 5! Net op het moment dat we terug wilden keren naar beneden, begon een Rufous-headed ground roller vlakbij te zingen. Het duurde niet lang voor we ook deze vogel, werkelijk SUBLIEM, in beeld kregen. 4 op 5! Met deze cijfers konden we al huiswaarts keren, al had een 5 op 5 ook niet misstaan. Zo gezegd zo gedaan… Binnen het uur slaagden we erin onze allerlaatste soort te vinden, Scaly ground roller. Een afsluiter van formaat die we niet snel zullen vergeten… Madagaskar, je hebt onze verwachtingen ruimschoots overtroffen!

 

 

 

BEKIJK ALLE VERHALEN
  • LocatieMadagascar
  • CameraD4 + 500mm F4 + fisheye 10,5mm F2.8 + ...
  • PeriodeNov. - dec. 2017