Van woestijnvogels tot bijzondere tuinsoorten.

 

 

De Canarische eilanden… Een bestemming waarbij je spontaan denkt aan zandstranden met zonnekloppers! Wanneer je echter buiten de paden treedt van het massatoerisme, is deze exotische locatie perfect voor een stevige digitale detox. Gewoon, zoals een reis hoort te zijn. Desolate lavavelden, pittoreske dorpjes en restaurantjes, heerlijke maaltijden en daarbovenop heel wat bijzondere fauna en flora die je nergens anders ter wereld vindt. Ook wel endemie genoemd.

 

 

De Canarische eilanden staan voor diversiteit. Zowel tussen de eilanden als op het vlak van fauna en flora die je er kan vinden. Onze reis startte in Fuerteventura, één van de oostelijke eilanden van de Canarische. Gekenmerkt door een droog en warm klimaat, uitgestrekte lavavelden (de zogenaamde malpais) en prachtige steenwoestijnen. Zelf was ik er al in september 2001 geweest, mijn allereerste vogelreis! 17 jaar en samen met een wildvreemde vriend (vanaf dan een boezemvriend) trokken we de wijde wereld in. De Canarische eilanden waren dus voor mij één brok nostalgie…

Op Fuerteventura spitsten we ons toe op de specialiteiten van het eiland. De meest bijzondere waarnemingen betroffen Westelijke kraagtrap, Kerkuil, Canarische Barbarijse valk, Zwartbuikzandhoen, Griel, Aasgier, Brilgrasmus, Renvogel, Rotsduif, Spaanse mus en Woestijnvink. Eén voor één bijzonder fraaie vogelsoorten. Maar ook leuke insecten en reptielen werden gezocht en gevonden!

 

 

Na een heerlijk begin schoven we door Tenerife. Een niet te onderschatten parel in het midden van de Atlantische oceaan. Ons logement was er één uit de duizend. Een uitzicht dat we nog maar zelden hadden gezien, met aan de overkant van de oceaan La Gomera. In ons gehuchtje was niks. Geen bakker, geen slager, geen restaurant. Enkel rust en dus de ideale uitvalsbasis voor ons tweede deel van de reis.

We trokken voornamelijk rond aan de westkant van het eiland met de eerste dagen leuke waarnemingen van Bolles laurierduif, Laurierduif en heel wat andere fauna en flora zoals de Canarische atalanta, Canarisch groot koolwitje, de endemische reuzenhagedissen (Gallotia galloti en Gallotia intermedia) en skink en talrijke andere bijzondere organismen. Bijzonder verrassend waren de besneeuwde verlaten lavavelden op de Teide! Ook hier spendeerden we heel wat tijd en vonden we onder andere Blauwe vinken, de Canarische goudhaan / bonte specht / roodborst / tjiftjaf en uiteraard ook de gewone Kanaries. 

 

 

Alle ingrediënten voor een geslaagde vakantie vind je op de Canarische eilanden. Bijzondere fauna en flora, een enorme diversiteit aan landschappen, goeie accommodatie, vriendelijke mensen en héérlijk eten. Wat moet een mens nog meer hebben? Kortom, een aanrader van formaat voor wie er eens heerlijk tussenuit wil.

 

BEKIJK ALLE VERHALEN
  • LocatieCanarische eilanden
  • CameraNikon D4 - o.a. 500mm 4.0
  • Periodemaart 2016